Wat is badminton?

Iedereen heeft wel eens badminton gespeeld op de camping of op het strand waarbij met een racket tegen een pluimpje ofwel shuttle geslagen wordt. Het is dan een tamelijk sloom spelletje maar vergis u niet, het echte badminton is héél wat meer!

Allereerst is het gebruikte materiaal, rackets en shuttles, van veel betere kwaliteit waardoor de snelheid van de geslagen shuttle enorm toeneemt. Er zijn snelheden gemeten van méér dan 300 km/uur, sneller dan Richard Krajicek ooit een tennisbal heeft geserveerd!! Het woord sloom is dan ook onbestaanbaar in wedstrijd badminton. In een dubbelwedstrijd bijvoorbeeld komen regelmatig 2 á 3 slagenwisselingen per seconde voor; zonder bliksemsnelle reacties en reflexen is het spelletje niet te spelen!

Een badmintonwedstrijd is pure actie; rennen, springen, draaien, achteruit lopen en slaan. Elke hoek van het veld wordt benut. Wedstrijdbadminton op topniveau vereist dus een wereldconditie!

Natuurlijk bestaan er naast competitiebadminton andere, meer recreatieve vormen van badminton want tenslotte zijn er maar weinigen onder ons met een topconditie.

Het spel wordt dan gespeeld op het eigen niveau en het gaat er gezelliger en gemoedelijker aan toe dan in competitieduels maar tóch wordt er om elk punt gevochten. Vechten niet alleen door hard te slaan maar véél meer door slim te spelen, zachtjes kort over het net, iemand op het verkeerde been zetten of tegen de looprichting in spelen.

Géén sport voor alle leeftijden dacht u? Jazeker, in alle leeftijdscategorieën biedt badminton “voor elk wat wils” . Onze club kent leden van 7 jaar tot senioren van ruim over de zestig! Ook voor paren is badminton een fantastische sport! Samen spelen in een mixpartij tegen een ander paar, een heren- of damesdubbel spelen of een enkelspel heren of dames, het kan allemaal.

En na afloop is het goed toeven aan de bar van sporthal “Swaneburg” waar onder het genot van een drankje kan worden nagekaart over de gespeelde “potjes” badminton.